AVV modtager affaldssektorens første verdensmålspris

Nyhed

Det nordjyske affaldsselskab AVV er den første vinder af Brancheforeningen Cirkulærs nye Verdensmålspris. AVV får prisen for sit store arbejde med at kombinere direkte genbrug og reparation med sociale arbejdspladser – i direkte forlængelse af FN’s verdensmål.

AVV - Verdensmålspris

Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris blev uddelt på foreningens årsmøde Affald 2019. Her kunne Kirsten Brosbøl overrække prisen til affaldsselskabet AVV og selskabet formand Jørgen Bing (tv) og direktør Steen Madsen (i midten). Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Upcycling af udtjente hvidevarer, reparation af gamle cykler og beskæftigelse for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Det nogle af omdrejningspunkterne i affaldsselskabet AVV’s Godt Gjort initiativ.

Fra hverdagsmål til verdensmål, kalder AVV det selv, og derfor var Godt Gjort indstillet til Brancheforeningen Cirkulærs nye Verdensmålspris – og tog også prisen som den første modtager nogensinde, på foreningens årsmøde Affald 2019.

Opbakning fra både pladsmænd og direktør

Jørgen Bing, formand for AVV, modtog prisen – og fra ham lød der stor ros til alle medarbejdere i AVV.

”Jeg er glad, ydmyg – og tilfreds. Jeg vil sige stor tak til medarbejderne i AVV. For i stedet for at sige ’åh nej’, når der kommer nye og ambitiøse affaldsregler og -mål, så siger de ’Yes!’ Og det gælder for alle, fra pladsmænd til direktør. Og hvis der ikke er så meget miljø at hente i statens strategier, så tager vi selv initiativet. Det er Godt Gjort et eksempel på,” sagde Jørgen Bing.

Han uddelte også stor ros til hele branchen, og i særdeleshed til de øvrige indstillede til Verdensmålsprisen.

”De tjener som fantastisk inspiration til alle, og jeg har med stor interesse læst alle motiveringer for de indstillede igennem,” sagde han.

Inspiration til arbejdet med verdensmålene

Netop inspiration og deling af de gode løsninger er et af hovedformålene med Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris, fortalte foreningens direktør Charlotte Fischer.

”Verdensmålene, og idéen om de tre bundlinjer med fokus på miljø, økonomi og det sociale, hænger godt sammen med vores virke i kommunerne og affaldsselskaberne. Alligevel kan man godt sidde med en følelse af, at det er et stort arbejde at komme i gang med at bruge verdensmålene konkret og strategisk. Den her pris skal derfor tjene som inspirationskilde til hele branchen,” sagde Charlotte Fischer.

De tre nominerede har brugt verdensmålene på forskellig vis. Renosyd har verdensmålene som omdrejningspunkt i sin ejerstrategi, AVV har sat konkrete initiativer i værk for at styrke direkte genbrug og arbejde med flere bundlinjer, og Odense Renovation har i forbindelse med renoveringen af sine bygninger dyrket en flot affaldsæstetik, der viser, hvordan man kan gøre affald til flot og imponerende indretning.

Brosbøl: I har en fantastisk vigtig opgave

Tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl uddelte prisen. Hun har stået i spidsen for et tværpolitisk netværk på Christiansborg, der har fokuseret på at få verdensmålene ind i arbejdet på borgen, i udvalgene og det generelle politiske arbejde.

Hun roste branchen for at bruge Verdensmålene aktivt.

”Det er fantastisk, at I fejrer pionererne og forandringsagenterne, som gør en forskel og systematisk arbejder med verdensmålene. For de handler grundlæggende om forandring. Verdensmålene er en plan for verdens udvikling, vedtaget af hele FN. Vi har fået en vision på, hvor verdens ledere vil hen,” sagde hun.

Og i modsætning til tidligere store FN-mål, så gælder Verdensmålene ikke kun for udviklingslandene.

”Vi er som sådan alle blevet til udviklingslande. Verdensmålene er universelle, der gælder for alle mennesker i alle lande. Så selvom Danmark kan godt kan hævde, at vi har førertrøjen på, så er det ingen undskyldning for stilstand,” sagde hun.

Særligt for de verdensmål, det handler om miljø, klima og ressourcer, har Danmark et stort arbejde foran sig.

”For verdensmål 12 om bæredygtigt forbrug og affaldshåndtering er vi udfordrede. Vi er et velstående land, og har dermed et højt forbrug. Det er jo som sådan positivt. Men det giver os et enormt højt ressource- og CO2-aftryk. Derfor skal vi finde en måde at bevare vores velstand på, samtidig med at vi nedbringer vores aftryk. Og der spiller I en afgørende rolle. I har den direkte kontakt med borgerne om, hvordan vi kan tænke mere cirkulært og nedbringe vores affaldsmængder. I har en fantastisk vigtig opgave,” sagde Kirsten Brosbøl.